3 Tips om je late night cravings te stoppen!

Je kent het vast wel, je kijkt tv, zit achter je computer of zit op social media. En dan opeens krijg je zin om te snacken. Heb jij ook moeite om dit te weerstaan? In deze blog post geef ik je een aantal tips om je cravings te stoppen!

Heb je eigenlijk wel honger?

De kans is groot dat je eigenlijk helemaal geen honger of trek hebt, maar dat er een andere reden is waarom je zin hebt op te snacken.

Het kan bijvoorbeeld aangeleerd gedrag zijn, nu zul je wellicht denken ‘ik heb mezelf toch niet geleerd om s’ avonds trek te krijgen?’. Waarschijnlijk heb je dit onbewust wel gedaan.

Als je vroeger met een zak chips of wat snoep op de bank zat toen je tv zat te kijken, is de kans groot dat je dit aan elkaar hebt gelinkt in je hoofd. Dit staat ook wel bekend als de Pavlov reactie.

Dit is niet de enige reden, jezelf vervelen vergroot ook de kans dat je gaat snacken ( x).

Hier vind je 3 tips om je late night cravings te stoppen!

1 Het kan altijd nog later.

Als je een craving krijgt wil je eigenlijk meteen van de bank springen om iets te pakken (tenminste ik wel). Het is lastig om hier niet aan toe te geven, maar als je jezelf vertelt dat je altijd later nog iets kan pakken is de drang om het nu te doen een stuk kleiner.

Een gedachte die jou kan helpen is : ‘Als ik over X minuten nog zin heb in een stukje chocolade, dan neem ik die.’ Zorg er dan wel voor dat je niet die X minuten alleen maar naar de klok zit te staren en klaar zit om van de bank te springen om die chocoladereep te pakken. Probeer jezelf af te leiden, cravings zijn vaak een product van verveeldheid.

2 Eet genoeg

Jezelf vervelen is niet de enige reden waarom je cravings kan krijgen, je kan ook oprecht honger hebben. Dit zal dan hoogstwaarschijnlijk komen doordat je niet genoeg hebt gegeten door de dag heen. Of niet de juiste voedingskeuzes hebt gemaakt.

Niet alle voeding vult even goed, zo zal je voller zitten van een maaltijd vol met vezels en eiwitten dan een maaltijd met snelle koolhydraten en ongezonde producten. Kies hierom dus voor gezonde producten die goed vullen. En probeer de junkfood tot een minimum te houden, dit is natuurlijk ook beter voor je gezondheid.

Een regel die je kan volgen die je misschien wel ken t van IIFYM is 80/20, wat betekent dat je 80% gezonde voeding eet en 20% ongezonde voeding kan eten.

Daarnaast is het goed om bij te houden hoeveel calorieën je eet op een dag. Dit kan met de food app van MYSL of met een app als MyFitnesspal. Zo weet je of je wel genoeg eet op een dag.

3 Zorg voor afleiding

Het zoeken van afleiding kan je helpen je cravings te stoppen. Het klinkt vrij simpel, je moet er gewoon niet meer aan denken!

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, en zul je dus ook niet tijdens je afleiding moeten denken: ‘Ik doe dit zodat ik niet denk aan die reep chocolade’. Anders heeft het weinig zin.

Wat kan je doen om afleiding te zoeken? Maak een wandeling, bel een vriend op om bij te kletsen of begin aan een goed boek.

Wat als je wel ingeeft?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een keer wel gaat voor die reep chocolade, zak met chips, of wat je ook maar kon vinden. Wat doe je dan?

Het is belangrijk dat je je niet schuldig voelt als je wel een keertje boven je caloriedoel uitkomt, of je macro’s niet haalt. Morgen is er weer een dag!

Het kan natuurlijk verleidelijk zijn om de volgende dag minder te eten, meer te sporten of allebei. Maar dit is vaak niet nodig, daarnaast kan het ook het gevoel geven dat je jezelf straft voor wat je die avond ervoor hebt gedaan. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Dus wat ga je wel doen? Gewoon wat je normaal de volgende dag ook zou doen, misschien is de weegschaal niet zo aardig voor je de volgende dag, maar onthoud dat dit voornamelijk watergewicht is.