6 Redenen waarom jij opeens bent aangekomen!
16 maart 2023 

6 Redenen waarom jij opeens bent aangekomen!

Opeens aankomen, de shock die veel van ons vast al een keer hebben meegemaakt. Je bent bezig om af te vallen en dit gaat lekker, dus je gaat ergens met je vrienden wat eten of je eet eens iets anders. Maar dan sta je de volgende ochtend op de weegschaal en ben je opeens 2 kilo zwaarder.

Ben je echt 2 kilo aangekomen in een dag? En zo niet, hoe kan het dan dat je weegschaal dit toch laat zien? Hier zijn 6 redenen waarom jij opeens bent aangekomen!

Het verschil tussen vetverlies en gewichtsverlies.

Voordat ik je ga vertellen wat er allemaal invloed heeft op je gewicht is het belangrijk om het verschil tussen vetverlies en gewichtsverlies goed te begrijpen.

Vaak worden de termen vetverlies en gewichtsverlies door elkaar heen gebruikt, maar dit is eigenlijk niet handig. Hierdoor lijkt het namelijk dat deze twee dingen hetzelfde zijn, hoewel dit niet zo is. Ze hebben wel met elkaar te maken en hierdoor kan de verwarring alleen maar groter worden.

Wanneer mensen zeggen dat ze willen afvallen, zeggen ze eigenlijk dat hun doel is om vet te verliezen. Dit is dus het werken aan het verlagen van je
vetpercentage. Wat het beste gaat door je voeding aan te passen om zo minder calorieën binnen te krijgen.

Vetverlies is alleen te bereiken door minder calorieën te eten dan je verbruikt.

Gewichtsverlies, het getal wat je ziet op de weegschaal, kan door veel verschillende dingen gebeuren, ook door vetverlies. Dit is niet de enige manier, ook je voedingskeuzes, de tijd en nog veel andere dingen beïnvloeden dit!

Gewichtsverlies kan je bereiken door bijvoorbeeld minder water te drinken of naar de wc te gaan. Maar dit zal geen invloed hebben op je uiterlijk.

1. Je weegt jezelf op een ander moment.

Kleine dingen kunnen het getal op de weegschaal al enorm veranderen. Zelfs de tijd dat je erop staat. Laten we zeggen dat je jezelf altijd weegt om half 8, maar nu moet je vroeger op staan en weegt om half 6. Dit kan dus al invloed hebben en het lijkt hierdoor alsof je bent aangekomen!

Dit is dus geen vet of water in gewicht, maar het eten in je maag wat nog niet verteerd is. Niks om je zorgen over te maken dus!

2. Je hebt meer koolhydraten gegeten.

Een verandering in je voeding kan ervoor zorgen dat het getal op de weegschaal omhoog gaat, zeker als je meer koolhydraten hebt gegeten. Dit is namelijk zo omdat we koolhydraten opslaan in de vorm van glycogeen, dat is fijn, want zo hebben we altijd wat reserve aan energie in ons lichaam opgeslagen.

Maar voor elke gram glycogeen die je opslaat, houdt je lichaam 2-3 gram water vast. Eet je dus een dag veel meer koolhydraten dan normaal dan kan dit snel oplopen!

3. Je hebt meer zout gegeten.

Koolhydraten zijn niet het enige wat ervoor zorgen dat je weegschaal niet meer enorm betrouwbaar is. Zout zorgt er namelijk ook voor dat je meer water vasthoudt. (1)

In zout zit sodium en dit is het onderdeel van zout wat ervoor zorgt dat jij water gaat vasthouden. Door ervoor te zorgen dat je sodium (en zout) inname ongeveer iedere dag gelijk blijft zorg je ervoor dat de weegschaal hierdoor minder wordt beïnvloed!  (2)

Zout en dus ook sodium, kan je voornamelijk vinden in voorverpakte maaltijden, vleeswaren, kruidenmixen, sauzen, etc…

4. Je hebt een zware workout gehad.

Spring jij op de weegschaal na je workout om te zien hoeveel je bent afgevallen? Als je dit weleens hebt gedaan zal het je misschien verbazen dat je juist bent aangekomen!

Dit komt doordat je soms water kan gaan vasthouden wanneer je aan het trainen bent.

Daarnaast kan het na het sporten ook juist lijken alsof je een kilo bent afgevallen! Dit komt doordat je veel vocht verliest tijdens het trainen, het is belangrijk om dit tijdens je workout weer aan te vullen. (3)

Het kan natuurlijk ook dat je meer weegt omdat je bent aangekomen in spiermassa, dit zal niet van de een op de andere dag gebeuren. Maar dit kan zeker een verschil maken nadat je een paar maanden aan het trainen bent.

5. Stress.

We raken allemaal wel eens gestressed, misschien door werk, school of je familie. Wat de reden ook is, wanneer je gestressed bent maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon wordt ook vaak het stresshormoon genoemd.

In het begin kan stress ervoor zorgen dat je juist minder trek hebt en als resultaat hiervan afvalt. Maar als je voor langere tijd stress hebt zal cortisol ervoor zorgen dat je sneller honger krijgt.

Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je weer meer water gaat vasthouden, cortisol zorgt voor een verhoogd niveau aan het hormoon ADH. Deze regelt de water balans in je lichaam! (4)(5)

6. Het is die tijd van de maand.

Vrouwen zijn over het algemeen meer vatbaar voor fluctuerend gewicht, dit komt door onze hormonen. Wanneer je dichter bij de menopauze komt wordt dit nog erger.

Je maandelijkse cyclus bepaalt jouw hormonen en daarmee ook of en hoeveel water je vasthoudt. Dit zal ook gebeuren wanneer je zwanger bent, maar dan sta je hoogstwaarschijnlijk niet elke dag op de weegschaal, want dat is ook het laatste waar je je druk om moet maken.

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig met vet verliezen en op de juiste manier afvallen? Dan neem eens een kijkje op onze coaching pagina en wie weet kunnen onze personal training experts iets voor jou betekenen!

Gebruikte bronnen voor deze blog:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19173770

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2957126

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3707098/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8266000

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7260711

Over de schrijver