Om af te vallen moet je letten op je voeding en training, met name voeding heeft een grote invloed op je gewicht. Met deze 8 tips die helpen bij het afvallen kan het een stuk makkelijker worden.
Want afvallen is niet altijd even eenvoudig, je moet altijd op je voeding letten. Een simpele manier om dit makkelijker voor jezelf te maken is het aanleren van deze tips!
Voor de duidelijkheid. Je kunt vet verliezen zonder deze tips te volgen, maar je kunt ook deze tips volgen zonder vet te verliezen.
Dit komt door het feit dat deze tips niet bepalen of je vet verliest. Het enige wat dit bepaalt is je calorie-inname.
Je moet minder calorieën eten dan je verbruikt. Deze gewoontes maken afvallen een stuk makkelijker voor jou, maar ze zijn helaas niet magisch.
Hier zijn 8 tips die helpen bij het afvallen!
1. Eet groente en/of fruit met elke maaltijd.
Het eten van groente en fruit heeft veel voordelen, zeker wanneer je aan het afvallen bent kan het nog meer pluspunten hebben. Fruit en groente zijn namelijk erg laag in calorieën maar wel enorm vullend.
Dit komt door de hoeveelheid vezels die het bevat. Vezels zijn belangrijk om een vol en verzadigd gevoel te behouden terwijl je aan het afvallen bent.
Niet iedereen vindt het makkelijk om dagelijks genoeg groente en fruit binnen te krijgen. Een simpele tip is om jouw groente en fruit in porties te verdelen over de hele dag. Dus niet bijvoorbeeld alleen bij het avondeten.
2. Vermijd het drinken van calorieën.
Het vermijden van vloeibare calorieën is een van de makkelijkste manieren om af te vallen. Het zal je verbazen hoeveel calorieën je kunt binnen krijgen zonder dat je het door hebt!
Dit komt doordat je niet snel verzadigd raakt van calorierijke dranken. De calorieën van een drankje zoals cola of sinaasappelsap kunnen snel oplopen als je even niet oplet. (1)
Het kan zelfs al een grote impact hebben als je maar één drankje per dag drinkt. Stel je voor dit ene drankje bevat 250ml sinaasappelsap. Dit komt neer op 115 calorieën per glas.
En dit lijkt misschien niet veel, maar over een week zijn dit al 805 calorieën! Dat kan een enorm grote invloed hebben op jouw vetverlies. Alleen al door dat ene glas te laten staan!
Daarom kan je het beste deze dranken vervangen door water (met koolzuur), koffie, thee of suikervrije frisdrank.
3. Eiwitten bij elke maaltijd.
Eiwitten zijn geweldig als je wilt afvallen. Het is enorm vullend en zorgt ervoor dat je meer calorieën gaat verbranden, dit komt doordat eiwitten een erg gecompliceerde moleculaire structuur bevatten. (2)(3)(4)
Deze structuur zorgt er voor dat je lichaam hard moet werken om de eiwitten af te breken en moet hiervoor meer energie (calorieën) gebruiken dan bij andere macro nutriënten. (5)
Dit fenomeen heet TEF, thermic effect of food en klinkt misschien gecompliceerd maar dit gaat over de hoeveelheid energie die nodig is om de voeding te verwerken. Dit wordt uitgedrukt in procenten.
Koolhydraten hebben een TEF van 5-15%, vetten 0-5% en eiwitten 20-35%. Zoals je ziet, is dat een groot verschil!
4. Water!
Water is je beste vriend tijdens het afvallen. Het vult maar heeft geen calorieën! Water voor een maaltijd kan er ook voor zorgen dat je minder eet. (6)(7)
Een studie laat zien dat 14 mensen die een halve liter water voor het eten dronken, 600 calorieën minder aten dan die dat niet deden! (8)
Het is erg belangrijk om gehydrateerd te blijven! Een goede manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat je water drinkt bij elke maaltijd. Dit zorgt er voor dat je maag sneller gevuld raakt.
5. Beweeg!
Maak van bewegen een gewoonte en niet alleen in de gym. Hoe meer je beweegt hoe makkelijker het afvallen zal gaan!
Natuurlijk moet je dit niet overdrijven, je lichaam heeft ook rust en tijd nodig om te herstellen. Want te veel bewegen kan er weer juist voor zorgen dat je meer honger krijgt. (9)
Maar kleine dingen zoals je auto verder weg parkeren, vaker de trap nemen of stap een bushalte eerder uit.
Zoals je al zag met het sinaasappelsap lopen kleine dingen snel op, nu kan je het in je voordeel gebruiken.
Als je elke dag 50 calorieën extra verbrandt zijn dat er al 350 per week!
6. Skip nooit een gezonde maaltijd twee keer.
Dit is niet zozeer een gewoonte maar wel een goede regel om te volgen. Sla nooit een gezonde maaltijd twee keer over.
Wanneer je een cheat meal hebt gehad kan het makkelijk zijn om in deze sfeer te blijven hangen. Om te denken: ik heb het nu al verpest dus kan ik net zo goed nog een plak cake nemen.
Wanneer je een keer buiten je boekje gaat, betekent dit niet dat je meteen alles verpest hebt, zolang je maar weet hoe je weer back on track komt.
Maak je hier niet druk om, zorg ervoor dat je zo snel mogelijk terug gaat naar normaal.
Het kan verleidelijk te zijn om te beginnen met guilt cardio, dit is het doen van cardio omdat je je schuldig voelt over de calorieën die je hebt gegeten.
Als je ervoor zorgt dat je nooit twee keer een gezonde maaltijd overslaat zit je dus altijd goed!
7. Weeg jezelf iedere dag.
Voor sommige mensen is hun ‘weeg-dag’ heilig, ze wegen zichzelf één keer in de week om te kijken of ze progressie hebben gemaakt. Maar dit is niet altijd betrouwbaar.
Als je maar een keer in de week weegt, is de kans groot dat je geen betrouwbaar beeld krijgt van je gewicht, dit schommelt namelijk heel erg.
Daardoor is de kans groot dat als je op de weegschaal gaat staan net toevallig wat meer weegt, of juist veel minder. Dus krijg je geen goed beeld van de werkelijkheid.
Door jezelf vaker te wegen en te kijken naar het gemiddelde, kan je ervoor zorgen dat je dit voorkomt en een goed beeld krijgt van je progressie.
8. Plan vooruit.
De laatste gewoonte die jou gaat helpen is plannen en voor sommige kan dit ook het moeilijkste zijn.
Als je vooruit plant heb je geen excuses voor het skippen van de gym of een gezonde maaltijd.
Heb je een drukke middag? Ga voor een morning workout! Geen tijd om te koken morgen? Maak vandaag een dubbele portie.
Leer jezelf aan om verder te kijken dan alleen vandaag. Dit gaat je enorm helpen met het bereiken van je doelen.
Bronnen gebruikt voor deze post:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24847856
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469287
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25926512
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943
- https://academic.oup.com/ajcn/article/82/1/1/4863302
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23803882
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2849909/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25893719
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424457/