Hoe blijf je gemotiveerd tijdens het afvallen!
16 maart 2023 

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens het afvallen!

De lente komt steeds dichter bij en voor velen van ons betekent het dat de tijd van cutten is aangebroken. We willen natuurlijk allemaal op tijd beginnen met het krijgen van onze summer body. Echter, dit is niet altijd even makkelijk en de motivatie kan al snel verdwijnen, dus hoe blijf je gemotiveerd tijdens het afvallen? Hier zijn 4 tips om jou te helpen!

Wanneer val je af?

Voordat we beginnen wil ik toch nog even de volgende vraag beantwoorden, wanneer vallen we nou eigenlijk af? Voor deze blog ga ik uit van vetverlies en niet van gewichtsverlies, er zit namelijk een groot verschil tussen deze twee!

Om vet te verliezen moet je in een ‘calorie deficit’ zijn, dit betekent dat je minder calorieën eet dan je lichaam nodig heeft. Doordat er te weinig energie binnenkomt moet je lichaam het uit andere bronnen gaan halen.

Deze bron is jouw lichaamsvet, dit wordt langzaam aan afgebroken en omgezet in energie zodat je nog steeds alles kunt doen wat je normaal zou doen.

Als je een tijdje aan het afvallen bent en al flink wat vet hebt verloren zal dit steeds moeilijker worden. Dit merk je voornamelijk in de gym, doordat je kracht achteruit gaat. Wanneer je echt heel weinig lichaamsvet over hebt zul je het ook gaan merken in je dagelijks leven.

Houd je progressie bij!

Als er iets demotiverend is, is het wel hard werken zonder resultaat te zien. Dit is een van de meest voorkomende redenen dat mensen stoppen met afvallen. Maar progressie is niet alleen het gewicht op de weegschaal iedere ochtend, er zijn veel meer manieren om jouw voortgang te zien.

Je kunt bijvoorbeeld in de spiegel zien dat je er steeds beter uitziet, ook al gaat de weegschaal niet omlaag. Of je merkt dat het makkelijker is om wekelijks naar de gym te gaan omdat het een lifestyle begint te worden.

Al deze situaties kun je zien als overwinningen, ze zullen niet allemaal even groot zijn maar dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je vooruit gaat en niet stil blijft staan!

Ga niet voor perfectie

Dit klinkt misschien als een vreemde tip, maar het kan echt helpen om je mindset te veranderen. Als je constant zoekt naar perfectie gaan er twee dingen gebeuren.

Het eerste is dat je jezelf continu gaat teleurstellen en dat willen we natuurlijk niet. We kunnen niet elke dag perfect zijn, ons aan het perfecte dieet houden en dan ook nog trainen.

Zoals ik bij de eerste tip al zei, het gaat erom dat je vooruit gaat. Met kleine en grote stapjes kom je langzaam aan dichter bij jouw doel!

Het tweede is dat je er snel moe van zult worden. Het alsmaar bezig bent met streven naar perfectie kost enorm veel energie, maar als je al langere tijd aan het afvallen bent is dat juist wat je niet hebt.

Hierdoor word je steeds vermoeider en is het ook veel makkelijker om flink de mist in te gaan.

Zorg voor een duidelijk doel

Ik zie het vaak gebeuren dat mensen geen duidelijk doel hebben als ze beginnen met afvallen. Dit is in het begin geen groot probleem, maar na een tijdje kan het ervoor zorgen dat je je motivatie kwijtraakt!

Stel je voor: je doel is om af te vallen maar verder heb je geen specifiek doel. Je verliest 5 kilo, dit is natuurlijk super kan en je bent lekker op weg. Maar waar naar toe eigenlijk? Je moet een soort eindstation voor jezelf hebben, anders is het makkelijk om ergens halverwege te stranden.

Zorg niet alleen voor een einddoel. Probeer ook doelen en overwinningen gaandeweg te halen. Zo kan je bijvoorbeeld zorgen dat je elke mijlpaal viert, natuurlijk niet met uit eten gaan en al je voortgang weer weg te eten maar door jezelf te belonen middels een cadeautje. Sta er bij stil dat je al goed onderweg bent en al flink wat hebt bereikt.

Zoek naar support

In je eentje afvallen is niet eenvoudig er zullen altijd momenten komen waar je er klaar mee bent en misschien zelfs wilt opgeven. Als je een buddy hebt of een community om op terug te vallen zullen deze momenten een stuk makkelijker worden om mee om te gaan.

Je kunt samen met een goede vriend of vriendin samen beginnen met afvallen! Zo kun je elkaar er doorheen slepen als het echt moeilijk wordt.

Of je kunt natuurlijk ook online zoeken naar een community, zo zijn er veel forums maar ook apps waar je mensen vindt die net als jij aan het afvallen zijn!

Onze community verzameld gelijkgestemden die gemotiveerd zijn om elkaar te inspireren en doelen samen te behalen!

Over de schrijver