Hoe vind ik mijn passie?

Ik schrijf deze brief vanuit het prachtige Napels waar ik momenteel een week op vakantie ben. Ook in mijn vakantie neem ik toch de tijd om dit te doen. Waarom? Omdat ik gepassioneerd ben over wat ik doe en ik hier energie uit haal. Betekent dit dat ik hier meetings doe? Of e-mails beantwoord? Natuurlijk niet. Ik doe alleen de dingen waar ik ook daadwerkelijk zin in heb of die ik heb beloofd aan mijzelf en die geen energie kosten maar dit opleveren. Er is een fijne lijn in het volgen van je passie en tegelijkertijd “meedoen in het leven”. Zelf heb ik hier veel mee geworsteld. Je wilt iets doen waar je gepassioneerd over bent, maar tegelijkertijd moet je ook rondkomen en wil je enige stabiliteit in je leven. Het is dus allemaal niet zo simpel als het bekende gezegde.


“Follow your passion”.


Was het maar zo makkelijk. 


Toen ik jonger was, geloofde ik hier erg in, en ik had mijn passie ook zeker gevonden. Mijn passies waren fitness (persoonlijke ontwikkeling) en ondernemen. Ik kon deze combineren en mijn outlet was YouTube. Via dit kanaal kon ik mijn creativiteit kwijt en kon ik mijn passie delen met de wereld.

Veel mensen zagen dit en begonnen aan mij te vragen, “hoe vind ik mijn passie?” Ik heb op veel dingen een antwoord maar ik heb dit altijd een lastige vraag gevonden. Het vinden van je passie is namelijk niet een straight forward proces en ik heb vele dingen gedaan waar ik gepassioneerd over was of gepassioneerd over zou kunnen worden. Ondanks dat ik mijn passie had gevonden, zou dit over de jaren heen ook weer veranderen en hier ben ik op een harde manier achter gekomen.

Na een aantal jaar begon mijn bedrijf flink te groeien en kreeg ik een nieuwe functie. Dit was een stuk zwaarder dan wat ik ervoor deed. Logisch, ik ging van eenmanszaak naar meerdere BV’s met werknemers en compagnons. Omdat ik constant in mijn hoofd had “ik moet mijn passie volgen” begon ik mij te verliezen in de dingen die vooral korte termijn enthousiasme activeren. 

Als je een bedrijf wilt runnen, is de realiteit dat er een hoop repetitieve dingen moeten gebeuren. In plaats van dit goed te doen, startte ik meerdere nieuwe bedrijven en projecten omdat dit mij energie gaf. Dit voelde als het achternagaan van mijn passie. In werkelijkheid durfde ik niet goed te accepteren dat niet alles in het leven leuk kan zijn. Niet alles kan altijd energie geven. Toen ik 19 jaar oud was en thuis woonde misschien wel, maar toen had ik nog geen verantwoordelijkheid. Het probleem was, ik haalde passie en enthousiasme door elkaar heen. Toen ik een burn-out kreeg begon ik mij dit pas te realiseren. Ik was mijn passie verloren, deels omdat ik constant het enthousiasme achternaging. Ik ging de high achterna van het starten van iets nieuws.

“You never achieve success unless you like what you are doing. – Dale Carnegie”

Ik ben het niet langer volledig eens met deze quote als voorbeeld. Ik leefde hier heel erg naar, maar dit zorgde ervoor dat ik alles in twijfel ging trekken als het even “minder leuk” was. Passie betekent naar mijn mening niet dat altijd alles leuk is. Het betekent dat je een passie moet hebben voor het grote plaatje. Binnen dat grote plaatje zijn er een hoop dingen die niet leuk zijn.

Alle passie gaat weg na een tijdje

Als je in een relatie van langer dan 2 jaar zit, herken je dit gevoel zeker. In het begin ben je op een roze wolk zoals ze zeggen. Je bent extreem gepassioneerd over de andere persoon, bijna obsessief soms. Je kunt hier alleen maar aan denken, en je hebt vlinders in je buik. Blijft dit voor altijd? Nee. 

In ieder geval niet op hetzelfde niveau als in het begin. Betekent dit dat de relatie erna minder waard is en dat je constant op zoek moet naar een nieuw iemand? Nee. Dit zou een leegte betekenen in je leven omdat je dan constant de “high” achternagaat en de realiteit niet voor ogen ziet. Bij passie is dit precies hetzelfde. Op het begin voelt het alsof je op die roze wolk bent, en je bent super excited en kunt er alleen maar aan denken, maar dit gevoel blijft niet voor altijd.


In het leven zijn er verschillende dingen om op te focussen en deze balletjes tegelijkertijd hooghouden is lastiger dan je vaak voor ogen hebt zodra je een nieuwe passie achternagaat. De passie voor het ene kan dan tijdelijk minder worden. Juist door dit te accepteren en te begrijpen dat alle mooie dingen die het waard zijn, ook met lastige bijkomstigheden komen, kun je een mooi leven leiden. In het grote plaatje kun je dan nog steeds je passie volgen, net zoals een relatie die het dubbel en dwars waard is. Soms voel jij je er misschien iets minder over. Dan moet je het vuur weer aanwakkeren. Het kan ook zo zijn dat je compleet de plank mis hebt geslagen. Zowel in je relatie als met je passie kun je dit aanvoelen als je echt durft te voelen, diep vanbinnen. Hierbij is het belangrijk om geen snelle beslissingen te nemen zonder hier goed de tijd voor te nemen om dit te analyseren en te reflecteren.


Ik geloof dat veel mensen hun passie niet volgen, en ook dat veel mensen in een toxische relatie zitten. Aan de andere kant zijn er ook mensen die constant hun passie willen volgen en deze nooit vinden en daarover gefrustreerd zijn, of die zoals ik constant naar die nieuwe "high" op zoek zijn. Of de mensen die van relatie tot relatie hoppen als er 1 dingetje een keer tegenzit. Uiteindelijk zal niets in het leven moeiteloos gaan en zeker niet de dingen die het waard zijn.


Het grote plaatje


There is no passion to be found playing small – in settling for a life that is less than the one you are capable of living. – Nelson Mandela


Mijn geloofsovertuiging over passie is dus enigszins veranderd naarmate ik ouder ben geworden, meer heb meegemaakt en meer verantwoordelijkheid heb gekregen. Ik geloof zeker in het volgen van je eigen pad en het hebben van een visie. Hierbij geloof ik ook in een groot doel hebben, een “purpose”. Dit staat echter los van passie, want een hoop dingen die je moet doen om dit grote doel te bereiken zal niet altijd leuk zijn. Je zult vaak het gevoel van opgeven hebben.  Je zult vaak struggles met jezelf hebben en jezelf afvragen of je het wel kunt. Je zult vaak twijfelen of dit het allemaal waard is.

In het verleden ging ik mij druk maken als ik deze gedachten had want ik had het idee dat ik altijd mijn passie moest volgen en dat het dus altijd spannend en leuk moest zijn. Dit was een grote fout en dit heeft mij erg veel tijd, geld en energie gekost door het maken van verkeerde keuzes en het hoppen van het ene naar het andere om deze “passie” te chasen. Ik geloof dat het erg belangrijk is om te focussen op het grote plaatje en daar gepassioneerd over te zijn. Ook geloof ik dat we allemaal meerdere passies kunnen hebben. Er zijn veel factoren die beslissen of jouw pad het waard is, jouw energie geeft, en passie is hier niet het enige in.

Het vinden van je passie moet niet een levensdoel op zich zijn naar mijn mening. Het is een proces dat je meemaakt en wat constant verandert. Ik geloof dat door veel te proberen en te reflecteren, je donders goed van binnen weet of je de goede richting op gaat. Durf wel deze gedachten te challengen. Ga niet settelen voor je huidige leven als je diep van binnen voelt dat je hier niet gelukkig van wordt en dat er meer in zit. Blijf actie ondernemen, blijf groeien en blijf voelen. De antwoorden zullen vanzelf komen maar in realiteit is het vaak niet zo “magisch” als dat je van anderen hoort. Je zult waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag wakker worden en “je passie vinden”. Wacht dus niet op zo’n moment en maak keuzes in je leven om verschillende dingen te proberen.


“It is obvious that we can no more explain a passion to a person who has never experienced it than we can explain light to the blind. – T.S. Eliot”

Denken gaat het antwoord dus niet zijn. Je zult de echte wereld in moeten voor antwoorden!

 

 

 

Over de schrijver