Wat is carb cycling precies?

Carb cycling, een aanpak van eten die steeds meer aandacht krijgt in de fitnesswereld. Maar wat is het nu precies? En kan het jou echt helpen met het afvallen? In deze post ga ik jou alles vertellen wat je moet weten over carb cycling en hoe jij het kan gebruiken!

Wat is carb cycling precies?

Carb cycling is Engels voor het afwisselen van koolhydraten. Het principe is vrij simpel, de ene dag eet je weinig koolhydraten en andere dagen kan je juist weer los gaan. Je eiwit- en vetinname blijven ongeveer hetzelfde. Je plant je koolhydraten op basis van je trainingsdagen, de dagen waar je traint ga je voor je high-carb (hoge koolhydraatdag) en de rustdagen zijn dan weer je low-carb dag (lage koolhydraatdag). Je kunt ook gaan voor 3 varianten, dan heb je een lage, gemiddelde en hoge koolhydraatdag. Deze plan je dan ook weer op basis van jouw trainingen.

Wat zijn de voordelen van carb cycling?

Je vraagt je nu misschien af wat de voordelen van carb cycling zijn, naast het feit dat je bepaalde dagen helemaal los kunt gaan met koolhydraten. Wanneer je aan het afvallen bent, ben je voor een lange tijd weinig calorieën aan het eten. Dit is niet makkelijk en na een bepaald punt ga je het merken in je dagelijks leven. Je bent sneller vermoeid, een beetje ‘hangry’ en je kan ook spiermassa verliezen. Daarnaast gaat jouw caloriebehoefte ook nog eens achteruit als je lang aan het diëten bent.

Hoe zit dit dan precies?

Als je aan het diëten bent gaat je caloriebehoefte naar beneden, dit gaat zelfs zover dat de calorieën, waar je eerst gewicht mee verloor, je nu alleen nog maar op hetzelfde gewicht houden. Dat is natuurlijk een situatie waar je niet in wilt verkeren, je bent juist minder gaan eten om vet te verliezen.  ( 1)  Dit kan dus allemaal voorkomen worden door te gaan carb cyclen, door de extra calorieën en koolhydraten kom je weer in een anabole staat (waar je spiermassa kan aanmaken). Daarnaast heb je natuurlijk ook meer energie voor de workouts zelf. Het zit dus zo dat je op trainingsdagen je spieropbouw maximaliseert door je calorie- en koolhydraatinname te verhogen. Op rustdagen maximaliseer je juist weer jouw vetverlies door minder calorieën en bijna geen koolhydraten te eten.

De nadelen

Het klinkt allemaal heel positief dat carb cyclen, je maximaliseert je vetverlies maar ook je spieropbouw. Maar er zitten ook wat nadelen aan deze aanpak. Zo is het namelijk erg veel werk om alles goed te plannen, wat je gaat eten, welke dag je dit doet en hoeveel koolhydraten je dan precies nodig hebt. Dit kan erg tijdrovend zijn en kan moeilijk te combineren zijn met je dagelijks leven. Daarnaast is er geen concreet onderzoek gedaan dat uitwijst dat deze aanpak beter is dan andere dieetstrategiën.

Moet jij gaan carb cycling?

Dat ligt eraan, als je het leuk vindt om veel variatie in je voeding te hebben en de tijd en energie hebt om alles goed te plannen zou ik zeggen ga ervoor. Maar er zijn genog andere manieren om je doel te bereiken als je dit teveel werk vindt. Je kan gaan voor een gewoon dieet, maar ook een coach  die jou hierbij kan helpen. 

Bronnen gebruikt in deze blog:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9734736