Caseïne of whey, welke is beter?
16 maart 2023 

Caseïne of whey, welke is beter?

Wanneer je naar je favorite website met supplementen gaat kom je veel verschillende soorten eiwitpoeders tegen. Maar welke is nu de beste en waarom? In deze blog ga ik jullie het verschil uitleggen tussen de twee meest populaire eiwitpoeders, whey en caseïne en welke jij het beste kan kiezen!

Waarom eiwitsupplementen?

Waarom zou je eigenlijk supplementen moeten gebruiken om je eiwitten binnen te krijgen? Het antwoord hierop is dat dit niet per sé hoeft, maar het kan het wel een heel stuk eenvoudiger maken.

Eiwitten zijn namelijk erg belangrijk voor het herstelproces van jouw spieren, je kan ze zien als de bouwstenen van je spieren. Veel mensen vinden het moeilijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Wanneer dit ook voor jou geldt kan het een goede oplossing zijn om dit op te lossen door supplementen te gebruiken.

Wees wel alert wanneer je voor het eerst eiwitpoeder gaat kopen, de voedingswaarden verschillen sterk van merk en het type eiwitpoeder!

Whey protein

Waarschijnlijk is de meest bekende eiwitpoeder whey of in het Nederlands wei. Deze zal je dan ook als eerste zien als je naar een supplementen website gaat.

Deze eiwit komt uit melk. Melk bestaat uit twee soorten eiwitten, whey en caseïne. Beide eiwitpoeders zijn dus gemaakt van melk. Hoewel koemelk eigenlijk relatief weinig eiwitten bevat is dit toch een goede bron om eiwitpoeder van te maken.

Whey (of wei) wordt uit de melk gefilterd tijdens het kaas maken, het is dus niet nodig voor dit proces. Je kan het zien als het ‘afvalproduct’ van kaas. Daarom is het ook zo dat whey goedkoper is dan caseïne.

Als het gaat om whey zijn er verschillende soorten, zoals concentrate en isolate. Concentrate bevat een lage hoeveelheid aan vet en koolhydraten, hoeveel dit precies is verschilt wel per merk.

Isolate is nog ‘leaner’ en bevat dus nog minder vet dan concentrate, whey isolaat bestaat over het algemeen uit minstens 90% eiwitten.

Caseïne protein

Caseïne-eiwit komt dus ook van koemelk, maar wordt vaker gebruikt voor het maken van kaas. Deze vorm van eiwitpoeder is duurder dan whey, dit is iets wat je mee moet nemen als je kiest tussen caseïne en whey.

Een ander verschil naast de prijs is dat caseïne langzamer wordt opgenomen in het lichaam. Hierdoor wordt het ook wel trage eiwit genoemd, het kan namelijk wel enkele uren duren voordat de aminozuren worden opgenomen.

Ook hier bestaan weer de isolaat en concentraat varianten van. Deze verschillen dan ook weer in prijs en voedingswaarde.

Wat is beter voor spieropbouw?

Wanneer jij in de gym aan het trainen bent creëer je microschade aan je spieren, dit klinkt erger dan het eigenlijk is. Dit is namelijk waardoor jouw spieren gaan groeien. Dit gebeurt alleen wanneer je progressive overload toepast, dit is wanneer je elke week zwaarder traint dan de vorige week.

De eiwitten genezen je spieren, om ervoor te zorgen dat jij de volgende keer dit wel aankan genezen ze niet alleen, maar komen ze ook weer iets sterker terug.

Beide eiwitsoorten zijn effectief in het opbouwen van spiermassa. Het grote verschil zit hem dus in de snelheid waarmee de eiwitten worden opgenomen.

Welke heb jij nodig?

Nu je het verschil weet, kan je een keuze maken welke voor jou het beste geschikt is. Om te weten welke jij nodig hebt moet je je bedenken wanneer jij je eiwitpoeder zou nemen. Als dit na het trainen is ga je voor whey, maar als dit net is voor het slapen dan kan je het beste gaan voor caseïne.

Het nut van caseïne zit voornamelijk in het voorkomen van spierafbraak en van whey is het juist het bijdragen aan spieropbouw.

Beide leveren dus hun eigen bijdrage op aan jouw spieropbouw. Onthoud wel dat spieropbouw een langzaam proces is waar er veel verschillende factoren meespelen.

Zoek je iemand die getrained is om jou hierbij te helpen? Check nu onze coaching!

Gebruikte bronnen voor deze blog:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3761774/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11255140

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15570142

Over de schrijver