Wat is nu echt belangrijk voor vetverlies?
16 maart 2023 

Wat is nu echt belangrijk voor vetverlies?

Wanneer het gaat over vetverlies en voeding zijn er veel mensen met diverse meningen. Al deze adviezen en meningen zijn natuurlijk goed bedoeld, maar wat moet je hier nou van geloven en wat is er nu echt belangrijk voor vetverlies?

Voeding is niet altijd makkelijk om te begrijpen, zo zwart of wit kun je het niet bekijken. Dat maakt vet verliezen er dus ook niet makkelijker op, want dit heeft toch grotendeels te maken met wat je eet.

Daarom help ik je hierbij in deze blog post om terug te gaan naar de basics en concentreren we ons op wat er nu wel en niet belangrijk is voor
vetverlies.

Wat is er wel belangrijk?

Het belangrijkste voor vetverlies is je calorie inname, deze moet namelijk lager zijn dan wat je dagelijks verbrandt. In het Engels is dit beter bekend als een calorie deficit.

Dit kan je het eenvoudigst bereiken door je voeding aan te passen, dit is het makkelijkst vol te houden. Omdat calorieën die je in de gym verbrandt een leuk extraatje zijn maar je kunt er niet op kan vertrouwen dat je elke dag gaat en altijd hetzelfde aantal calorieën verbrandt.

Daarnaast is je macro inname belangrijk, de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Het allerbelangrijkste zijn je eiwitten, deze helpen namelijk met spieropbouw maar ook om je een verzadigd gevoel te geven.

Mocht je dus ooit in de situatie komen waar je één van de drie maar kan kiezen, ga dan voor de eiwitten. De verhouding tussen koolhydraten en vetten maakt voor vetverlies niet uit. Zolang je calorie inname maar hetzelfde blijft, zoek hier dus een balans in die jij prettig vindt.

Trainen

Natuurlijk zijn er ook zaken belangrijk tijdens het trainen als je vet wilt verliezen. Het allerbelangrijkste (ook al klinkt dit een beetje cheesy) is dat je het naar je zin hebt in de sportschool.

Probeer namelijk maar iets lang vol te houden als je het echt verschrikkelijk vindt, dit gaat je zeker niet gelukkiger maken. Het is daarom de uitdaging om een schema te vinden die jij leuk vindt en die ook voldoende afwisseling biedt. Als je hier hulp bij nodig hebt kan je ook een schema laten maken door een van onze professionals.

Daarnaast is de progressie het belangrijkst, de voortgang van jouw kracht en spiermassa is natuurlijk het doel. Dit kan je bereiken door elke week iets meer te doen in de gym.

Er zijn verschillende vormen van progressie, zo heb je gewicht maar ook herhalingen, sets, en ‘time under tension’. Dit is de tijd van de spanning, dus hoe lang je rep duurt. Hoe langer je deze laat duren hoe meer je het zal voelen branden.

Supplementen

Supplementen zijn niet nodig om af te vallen, laat ik daar duidelijk in zijn. Echter betekent dit niet dat ze totaal nutteloos zijn, ze kunnen je leven wel een stuk makkelijker maken.

De twee supplementen die jouw geld dan echt waard zijn, zijn eiwitpoeder en creatine.

Eiwitpoeder maakt je eiwitinname een stuk gemakkelijker, daarnaast kan het ook nog een lekkere smaak geven aan je havermout, yoghurt of shake!

Creatine kan je helpen met spierbehoud, het maakt je iets sterker en hierdoor kan je langer je kracht behouden tijdens jouw vetverlies.

Wat is er niet belangrijk?

Een fout die veel mensen maken is zich richten op kleine dingen die niet veel resultaat leveren, wat ik bijvoorbeeld hiermee bedoel is hoe vaak je eet. Of het volgen van een bepaald dieet.

Wanneer je de grote factoren van vetverlies niet onder controle hebt kan je ervan uitgaan dat deze kleine dingen ook geen invloed gaan hebben op jouw vetverlies.

Ook al zou dit wel het geval zijn, moet je er niet vanuit gaan dat je extra vet verliest. Hoe vaak je moet eten ligt er helemaal aan wat jij prettig vindt, mits je de calorie inname hetzelfde houdt natuurlijk.

Het tweede probleem is het richten op ‘clean eating’, oftewel het eten van alleen maar gezonde voeding. Begrijp me niet verkeerd, dit is top. Maar het betekent niet altijd dat je hierdoor vet gaat verliezen.

100% Pindakaas is namelijk supergezond en zit vol met goede vetten maar 100 gram bevat al 600 calorieën, dat loopt snel op. Probeer jezelf daarom bewust te worden van jouw calorie inname en probeer deze natuurlijk met zoveel mogelijk gezonde producten op te vullen.

Trainen

Spierpijn wordt vaak gezien als een teken van een goede workout, dit hoeft echter niet zo te zijn. Je krijgt vaak spierpijn als je een nieuw schema volgt, of voor een zwaarder gewicht dan normaal bent gegaan.

Dit komt omdat er dan miniscule scheurtjes in de spier komen die later pijn gaan doen, als je dit niet ervaart betekent het niet dat je een slechte workout hebt gehad.

Probeer dus niet te trainen om de volgende dag wakker te worden met spierpijn, dit is helemaal niet nodig en kan soms alleen maar in de weg zitten tijdens de volgende workout.


Over de schrijver