Word de beste versie van jezelf!

Leid jij een ongelukkig leven en wil je dit veranderen? In deze blog vertellen we je de stappen die je kunt doorlopen om dit te veranderen. 

Mijn leven was vroeger totaal anders... Sinds mijn jeugd had ik veel problemen op school en ook met de politie. Mijn ouders moesten voortdurend komen praten met de schooldirecteur over mijn gedrag, en ik werd op de basisschool al bestempeld als een probleemkind. Dit te horen krijgen op jonge leeftijd en altijd het gevoel hebben dat je het niet goed doet is natuurlijk niet erg behulpzaam. Vorig jaar ben ik duidelijk positief getest voor ADHD en dit had er achteraf zeker mee te maken, maar toen der tijd was dit nooit gedaan. Het begon klein, en het werd steeds extremer naarmate ik ouder werd. Er kwam een moment dat ik naar de rechtbank moest. Ik zal nooit vergeten dat mijn ouders daar zaten, in complete angst, met veel zorgen en teleurstelling. Tot op vandaag zijn dat de ergste momenten uit mijn leven, en zeker van mijn ouders.


Ik realiseerde mij een aantal dingen

  • Ik wilde die pijn nooit meer voelen

  • Ik wilde mijn ouders dit niet aan blijven doen

  • Ik wilde mijn leven veranderen

    Ik zou er alles aan gaan doen om dat voor elkaar te krijgen. Ik stopte met wiet roken en de hele tijd op straat rondhangen en in plaats daarvan ging ik naar de sportschool. Ik wilde nooit meer die pijn voelen. Van het teleurstellen van mijn ouders. Van de spijt na het ontwaken uit een slechte droom wat geen droom bleek te zijn en de constante angst en negatieve gedachten. Sinds die dag heb ik nooit meer gevochten, nooit meer iets gestolen en ben ik een van de meest positieve personen die je ooit zult ontmoeten. Mijn jongere zelf zou het niet geloven. Ik veranderde mijn mentaliteit van voortdurend boos zijn op de wereld en boos worden op andere mensen, waardoor ik ruzie kreeg, naar het nemen van verantwoordelijkheid over mijn eigen leven. Ik stak al mijn energie in een positieve uitlaatklep, de sportschool, en voor het eerst in mijn leven begon ik ergens goed in te worden.

    Geloof het of niet, ik werd nooit warm van mijn best doen voor een examen, een bijbaantje hebben en ik had simpelweg nooit eerder echte doelen gehad. Het duurde bijna 2 jaar voordat ik echt goede resultaten zag aan mijn lichaam en dit motiveerde mij op een niveau dat ik nog nooit had meegemaakt. Dit deed me geloven dat ik echt iets met mijn leven kon doen. Ik wilde iets anders doen dan het” normale” en ik begon zelfvertrouwen op te bouwen in de mogelijkheid om mijn dromen op een dag waar te maken. Als ik mijn lichaam kan transformeren door elke dag kleine stapjes vooruit te zetten, kan ik dan niet hetzelfde doen met de rest van mijn leven?

Verandering Is Niet Makkelijk

Ik was gemotiveerd om van start te gaan. Om mij heen waren de meeste mensen bezig met andere dingen en ik werd vreemd aangekeken als ik een bakje kip met rijst mee naar school nam en dit koud ging opeten. Bleh, de nasmaak proef ik nog steeds. Als vrienden op het terras zaten en ik kwam erbij hoorde je “Ah, geen bier? Kom op man, skip de gym zometeen en blijf hier chillen”. En zo gaat het vaak als je een verandering wilt maken ongeacht leeftijd of situatie.

“Je drinkt niet vandaag? Saai!”
“Kom op, 1 bakje chips kan wel toch?”
“Doe eens gezellig” (a.k.a. drank en drugs)

Momenteel ben ik hier totaal niet meer gevoelig voor, maar dit was toen de tijd wel anders. Ik vond het super lastig en kwam vaak met excuusjes omdat ik de waarheid niet helemaal durfde te vertellen. Het is gek hè? Als je iets positiefs wilt veranderen dan moet je jezelf ineens verklaren aan iedereen. Ik gaf dan liever een excuus zodat ik niet constant in discussie hoefde te gaan over “waarom” ik dit wilde. Er is natuurlijk nog de bijkomende factor dat mensen om je heen dit vaak zeggen uit eigenbelang. Dit is vanuit ons als mens erg logisch om 2 redenen.

1) Als jij verandert, dan verlaat je ze misschien voor anderen. Wij mensen zijn kuddedieren.

2) Als jij verandert, worden ze geconfronteerd met hun eigen keuzes.

Dit typende besef ik dat het wel logisch is dat de meeste mensen niet veranderen. Los van dat het al moeilijk is, maakt deze factor het nog een stuk lastiger! Kijk, het ding is dit. Als jij dit leest wil jij waarschijnlijk het volgende

- Consistent fitness resultaten behalen
- Blijven groeien en ontwikkelen, fysiek en mentaal
- Iets bereiken wat niet iedereen lukt
- Zelfvertrouwen opbouwen

Dit heb jij natuurlijk eerder geprobeerd. Niet 1 keer. Vele keren. Je hebt er ook vaak over nagedacht. Veel dingen over opgezocht. Verschillende dingen geprobeerd met je dieet en training. En toch niet de resultaten die je graag zou willen. Maar kijk, het is niet zo dat jij niet genoeg motivatie of te weinig discipline hebt. Het is niet zo dat jij niet hard kunt werken. Het probleem is dat je wordt tegengehouden door jezelf. Je wilt niet dat anderen je raar vinden en/of je denkt dat het “niet in je zit”. “Dat sporten is niets voor mij”. Nee, denk je dat de rest van de wereld ervoor gemaakt is? Jij maakt jezelf. Dit beseffen veel mensen niet. Er zijn een hoop dingen in het leven waar je geen controle over hebt, maar fitness is 1 deel waar jij wel controle over kunt hebben. Deze controle heb je misschien nog niet. Deze kun je wel nemen.

Voor mij betekende dit een radicale shift die een positieve invloed heeft gehad op alle gebieden van mijn leven. Dit was niet binnen een week of maand gebeurd. Dit is een volledig proces waardoor ik nu al 10+ jaar consistent in shape ben en daarnaast een ijzersterke mindset heb opgebouwd. De eerste stap van mijn reis was nog lang niet het einde.

De Identiteit Shift Methode

Ik ga de exacte stappen met je delen om deze shift te maken wat mij jaren heeft gekost om uit te vogelen zodat jij dit sneller kunt doen. Hiermee zul je niet alleen je droomlichaam en andere doelen bereiken. Het zal uiteindelijk moeilijker zijn om “uit shape” te zijn dan andersom. Klinkt misschien nog onwerkelijk, maar dit is echt waar. Als ik mijn beste moeite zou doen om alles te verpesten, zou mij dit meer energie kosten en zou dit lastiger zijn dan mijn goede resultaten vasthouden. Waarom? Omdat ik mijn volledige identiteit heb veranderd. Dit is je uiteindelijke doel en ik ga laten zien hoe je daar komt.

Level 1: Motivatie

We kennen allemaal wel het moment dat we net een motiverende video hebben gekeken of een inspirerend verhaal hebben gehoord en denken “Let’s go!”, “Ik ga een verandering maken.”, “Deze keer zal het anders zijn.”.Motivatie is als het ware de brandstof die je nodig hebt om in beweging te komen en je doelen te bepalen. Hier is een onderscheid in intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

Intrinsieke motivatie: Bij intrinsieke motivatie komt de motivatie vanuit de persoon zelf. Er is sprake van deze vorm van motivatie waar de persoon plezier vindt of interesse heeft in de activiteit zelf. Het gaat dus niet om het doel van de activiteit, maar om de activiteit zelf.

Extrinsieke motivatie: Bij extrinsieke motivatie wordt een persoon gemotiveerd door externe prikkels. Deze prikkels kunnen straf of beloning inhouden. Je doet iets voor iemand anders of omdat het moet.

Motivatie is een tijdelijke emotie die ons aanzet tot actie, maar die helaas niet altijd aanwezig is. Het is iets wat we allemaal ervaren en het kan worden opgewekt door verschillende factoren, zoals inspiratie, beloning, passie, of zelfs druk. Maar als je alleen op motivatie vertrouwt, kom je niet ver. Het is een vluchtige emotie die kan komen en gaan. Daarom heb je het volgende level nodig om de motivatie om te zetten in actie en resultaten, en dat is discipline.

Level 2: Discipline

Discipline is het vermogen om jezelf te motiveren en te blijven werken aan je doelen, zelfs als de motivatie afneemt. Het gaat om taken uitvoeren, ook als het moeilijk wordt. Het gaat om naar de gym gaan, ook al heb je geen zin. Discipline vereist focus, toewijding en doorzettingsvermogen, en is daarom essentieel voor succes.

Als je eenmaal motivatie hebt gevonden, is het belangrijk om deze te gebruiken om discipline op te bouwen. “Ja, maar Merijn, ik ben geen gedisciplineerd persoon.” Luister, discipline is als een spier die getraind moet worden om sterker te worden. Het is niet iets wat je hebt of niet hebt. De meeste mensen redden level 2 niet en oefenen niet consistent om hun discipline te vergroten omdat dit een pijnlijk proces is. Om je discipline te trainen zul jij afstand moeten doen van je emoties op een specifiek moment en of jij wel of niet “zin hebt” in iets, om het toch te doen omdat jij weet dat het je toekomstige zelf gaat helpen. Door het ontwikkelen van discipline, kun je jezelf motiveren om door te gaan, zelfs als de motivatie afneemt.

Ondanks onze verschillende doelen is één ding zeker. Als je grote doelen wilt bereiken, zal je bepaalde regels moeten volgen. Of dit nu betekent dat je ’s ochtends vroeg wakker moet worden en eerst je moeilijkste taken moet doen, of elke dag iets uitvoeren (zonder uitzondering), of 4x per week krachttraining doen en dagelijks gezond eten. Je moet gedisciplineerd zijn en je eigen regels volgen, zodat je alles daadwerkelijk kunt afmaken en meer kunt bereiken. Discipline is, net als veel andere aspecten van ons leven, een keuze. Je kiest ervoor om iets te doen, en je kiest ervoor om het goed te doen.

Level 3: Winnen

Discipline is dus zeer belangrijk, maar alleen hierop te werk gaan is helaas ook niet vol te houden. Veel mensen gaan hier dan ook de fout mee in. Wilskracht kan worden gezien als een emmer die volloopt en het is belangrijk om het gevoel te hebben dat het niet elke dag te zwaar is om naar je doelen toe te werken want dan loopt deze emmer snel vol. Door dagelijks op te schrijven wat je hebt gedaan en waar je trots op bent, kun je dit gevoel van discipline versterken en ervoor zorgen dat je jezelf kunt blijven motiveren. Dit is een manier om jezelf te herinneren aan de kleine overwinningen die je elke dag behaalt, hoe klein ze ook mogen lijken. Het bijhouden van een dagboek kan helpen om je geest te kalmeren en je te focussen op wat er echt belangrijk is. Door te schrijven over je prestaties en successen, kun je een gevoel van voldoening creëren en jezelf eraan herinneren waarom je de doelen die je voor jezelf hebt gesteld, wilt bereiken. Vaak praten we neer op onze eigen successen en kijken we op naar anderen. We zien alleen niet wat bij iemand anders de echte situatie is, behalve wat je van buiten ziet. De innerlijke progressie is dus net zo belangrijk, en als jij dagelijks het gevoel hebt dat je wint, dan zul jij een winnaar worden! Dit is het geloof in jezelf wat je kan trainen.

Zelf heb ik hiervoor een methode waarbij ik mijn belangrijkste taken van de dag heb onderverdeeld in categorieën en in totaal zijn dit 6 taken. Elke ochtend schrijf ik deze op, nadat ik opschrijf waar ik dankbaar voor ben. Dit alles met een pen en ik gebruik mijn nieuwe journal (https://dailywins.nl/dailywins-planner/), maar je kunt ook een schrift gebruiken. Het is belangrijk om dit met pen en papier te doen en niet digitaal.

Als ik deze 6 taken heb voltooid voor het eind van de dag, dan zet ik een vinkje achter elke taak en dan heb ik de dag gewonnen! Elke dag doe ik dit opnieuw en dit al jarenlang. Zijn er dagen dat ik niet heb gewonnen, dat ik verlies? Ja, die zijn er ook. Het is geen fake good feel methode. Ik weet echter dat zolang ik meer dagen win dan ik verlies, ik zal winnen in het leven. Deze taken zijn zo specifiek gericht op de doelen die ik wil bereiken in de toekomst dat ze garanderen dat ik er elke dag dichterbij kom. Dit gevoel van winnen zorgt ervoor dat ik met voldoening naar mijn doelen toe kan werken. 

Level 4: Gewoontes

Het ontwikkelen van discipline en het gevoel hebben dat je wint zijn belangrijke stappen om je (fitness)doelen te bereiken, maar het is niet genoeg om op lange termijn succesvol te zijn. Om hiervan naar gewoontes te gaan, moet je een consistente routine opbouwen en kleine stappen nemen om je gedrag langzaam te veranderen. Hoelang het duurt om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen, hangt af van de persoon en de gewoonte. Volgens onderzoek duurt het gemiddeld 66 dagen om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. Dit betekent dat als je elke dag consistent werkt aan het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte, het ongeveer twee maanden kan duren voordat het een automatisme wordt.

Wat helpt om je gedrag een gewoonte te maken is om je week van tevoren helemaal uit te plannen. Eerst had je misschien als afspraak met jezelf: ik wil 4x per week naar de sportschool.

Nu ga je de tijden specifiek inplannen en houd je deze een tijdje exact hetzelfde. Op deze manier zal het steeds minder discipline kosten omdat het onderdeel wordt van je dag. Je hebt het van tevoren al gepland, dus je hoeft ook nooit iemand af te zeggen, want je zegt van tevoren al geen ja. Jezelf belonen is ook een belangrijk onderdeel hiervan. Zet kleine mijlpalen en beloon jezelf als je deze haalt. Vaak werken we alleen naar een einddoel toe en dat kan demotiverend zijn (omdat het lang duurt). Beloningen hoeven geen grote feestjes te zijn. Het kan zijn dat je een donut mag eten, of dat je een nieuw boek van jezelf mag kopen, of dat je uiteten gaat etc. Omdat je de vorige levels hebt doorlopen zal het relatief makkelijker zijn om gewoontes te bouwen en dat is het voordeel van deze methode.

Level 5: Identiteit

Zodra je al deze levels hebt doorlopen kom je bij het laatste level aan, identiteit. Belangrijk hierbij is om de juiste gewoontes te bouwen, niet alleen voor wat jij wilt bereiken, maar in plaats daarvan “waarom” je dit wilt. Kijk, elke actie die jij onderneemt heeft invloed op de persoon die jij wilt zijn. Je identiteit vloeit dus voort uit jouw gewoontes. Als je gewoontes en doelen gericht zijn op een eindresultaat dan ligt de focus op wat je wilt bereiken. Als je gewoontes en doelen gericht zijn op waarom je iets wilt, dan ligt de focus op wie jij wilt zijn als persoon en dus je identiteit. Wanneer jij je focust op het veranderen van je identiteit, dan kun jij een permanente transformatie maken.

2 dingen zijn hiervoor belangrijk.

1) Reputatie boven intensiteit. Identiteit wordt niet gevormd door intensiteit maar door reputatie. Dit is de reputatie die jij hebt met jezelf, en vervolgens ook met anderen. Als we constant roken zijn we “rokers”. Als we constant skaten zijn we “skaters”. Als we constant leven als iemand die fit is zijn we “fit”.

2) Geloof in jezelf. Tuurlijk is het mooi als anderen je een compliment geven “wat zie je er goed uit” of “wat hard gewerkt!” maar uiteindelijk gaat het erom wat jij diep van binnen voelt. Ben je daadwerkelijk trots? Of is het nooit genoeg en “ben je er nog lang niet”? Affirmaties uitspreken in de spiegel is mooi, maar dit zal alleen helpen als jij er daadwerkelijk in geloofd. Dit bouw je op door constant te winnen van jezelf en dit te erkennen.

Wat hierbij kan helpen zijn affirmaties. Ik ben hier niet altijd een fan van omdat veel mensen dit gebruiken als eerste stap. In de werkelijkheid heb ik ondervonden dat als jij affirmaties gebruikt voordat jij enig bewijs hebt opgebouwd dat jij daadwerkelijk deze nieuwe persoon bent, dit niets gaat veranderen. “Ik ben trots op mijn lichaam.” terwijl je zwaar overgewicht hebt is naar mijn mening geen helpende affirmatie. “Ik ben een harde werker.” terwijl je in werkelijkheid lui bent en je elke ochtend op de snooze button drukt is geen helpende affirmatie. Deze kunnen zeker helpen, maar dit kan pas nadat jij deze credits met jezelf hebt opgebouwd. Als jij overgewicht hebt en je hebt alle vorige levels doorgaan, je hebt een hoop kilo’s verloren en vervolgens spreek jij uit of schrijf jij op dat je trots bent op je lichaam, dan zul jij een positieve energie door je hele lichaam voelen gaan. Als jij moeite hebt met hard werken en je hebt alle vorige levels door gaan en nu sta je elke ochtend op en neem je een koude douche, ook al vind je het verschrikkelijk, en je spreekt uit “ik ben een harde werker”, dan zul jij je diep van binnen goed voelen over jezelf.

Affirmaties kun je hardop uitspreken in de spiegel, of in jezelf. Je kunt ze opschrijven, persoonlijk ben ik daar meer een fan van. Dit mag ook in een eerder stadium, maar zoals ik aangeef, zodra jij daadwerkelijk bewijs heb opgebouwd van jouw identiteit shift zul jij in de voetsporen kunnen treden van je nieuwe, hogere zelf en dit daadwerkelijk geloven. Het voelt dan volledig authentiek om deze persoon te zijn, aangezien jij dagelijks aan jezelf bewijst dat jij deze persoon bent. Begrijp mij overigens niet verkeerd. Dit mag wel het laatste level zijn, maar het spel houdt nooit op. Naarmate jij groeit en verandert als persoon kan het zo zijn dat jij het niet langer eens bent met je “oude” identiteit en dan begin je weer opnieuw!

Leer de levels te begrijpen

De buitenwereld ziet alleen de top van de ijsberg die eventjes naar boven komt op een hoogtepunt, maar jij moet elke dag met de hele ijsberg leven. Ook alle lastige keuzes en opofferingen die daarbij komen kijken. Doe het dus niet voor anderen maar doe het voor jezelf. Je verdient verandering. Ik geloof met volle overtuiging dat als je deze levels volgt, het niet mis kan gaan. Stop met zoeken naar de volgende “quick fix” en focus op echte verandering. Dit kan niemand van je afpakken.

Wil jij nu ook wekelijks Merijn's brief ontvangen? Meld je dan aan via onderstaande link:
https://dailywins.nl/merijns-brief/ 
Over de schrijver