Zo haal jij het beste uit je fitnessroutine tijdens de warme zomerdagen
29 augustus 2023 

Zo haal jij het beste uit je fitnessroutine tijdens de warme zomerdagen


De zomerse hitte kan soms een uitdaging vormen voor je fitnessroutine, maar het biedt ook unieke kansen om je lichaam in shape te krijgen. In deze blog gaan we enkele tips delen over hoe je jouw fitnessleven het beste kunt combineren met de hete zomerdagen, zodat je optimaal kunt blijven trainen en genieten van je workouts.

Verminderd eetlust

Ten eerste is de hitte helemaal niet zo verkeerd om in shape te raken. Het is waar dat de hitte van de zomer je eetlust kan verminderen. Het warme weer kan ervoor zorgen dat je minder honger hebt, wat gunstig kan zijn als je je fitnessdoelen wilt bereiken. Maak gebruik van dit voordeel en zorg ervoor dat je gezonde voeding blijft eten, zelfs als je eetlust wat minder is. Focus op voedzame maaltijden en snacks die je lichaam de energie geven die het nodig heeft om te blijven presteren tijdens je workouts. Voor de individuen die wel veel trek hebben kan het een intermittent fasting een goede methode zijn. Stel je eerste maaltijd uit tot een later tijdstip op de dag. Hierdoor zal je merken dat je over het algemeen minder gaat eten. 

Drink voldoende water

Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken. Hydratatie is essentieel, vooral tijdens de hete zomerse dagen. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven en je sportprestaties te verbeteren. Drink water voor, tijdens en na je workouts om uitdroging te voorkomen. Voeg eventueel een vleugje citroen of munt toe aan je water voor een verfrissende smaak. Blijf ook gedurende de dag gehydrateerd door regelmatig water te drinken, zelfs als je niet aan het sporten bent.

Plan je workouts

Verder kan het soms erg warm worden en is sporten niet het leukste wat er is in deze temperaturen. Hierdoor komt het wel een voor dat jij een workout gaat overslaan. We hebben de volgende tip voor je! Tijdens de hete zomerdagen is het verstandig om je workouts te plannen op de koelere momenten van de dag. Ga bij voorkeur in de vroege ochtend of late avond sporten om het heetste punt van de dag te vermijden. Op deze manier kun je genieten van de frisse ochtendlucht of de verkoeling van de avond, terwijl je je lichaam actief houdt. 

Maak je workouts efficiënter

Ook kan het nuttig zijn om je workouts aan te passen. Tijdens de zomerse hitte is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je workouts aan te passen indien nodig. Als de temperaturen extreem hoog zijn, kun je overwegen om je intensieve workouts in te korten. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van antagonistische supersets. Antagonistische supersets zijn een effectieve trainingsmethode waarbij je opeenvolgend oefeningen uitvoert voor antagonistische (tegengestelde) spiergroepen. In tegenstelling tot supersets met dezelfde spiergroepen, waarbij je direct na elkaar oefeningen doet voor dezelfde spiergroep, bieden antagonistische supersets verschillende voordelen. Door oefeningen voor antagonistische spiergroepen te combineren, zoals biceps en triceps, borst en rug, of quadriceps en hamstrings, kun je de efficiëntie van je training verhogen. Door afwisselend te werken aan tegengestelde spiergroepen, kan de ene spiergroep rusten terwijl je de andere traint, waardoor je de totale trainingsduur kunt verkorten en je meer volume kunt toevoegen aan je trainingssessie.

Herstel is belangrijk

Vergeet niet om te herstellen. Na een intense workout is het belangrijk om goed te herstellen. Neem de tijd om te ontspannen, je lichaam te koelen en voldoende rust te nemen. Zorg ook voor een gebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen om je herstel te ondersteunen. Slaap blijft natuurlijk belangrijk. Ook tijdens deze zomerse dagen. Zorg voor een goed afgesloten kamer waar geen zonlicht doorheen schijnt. Daarnaast kun je jouw kamer verkoelen door een ventilator of airco. 

Conclusie

Hete zomerse dagen hoeven je fitnessroutine niet te verstoren. Met deze tips kun je optimaal blijven trainen, je gezondheid prioriteren en genieten van je workouts, zelfs in de warmte. Blijf gehydrateerd, pas je trainingstijden aan en wees flexibel met je workouts. Vergeet niet te luisteren naar je lichaam en neem de nodige rust wanneer dat nodig is. Blijf gemotiveerd en geniet van het proces terwijl je werkt aan een gezonder en fitter lichaam deze zomer!Over de schrijver