Wat is Cutten?

17 november 2023

Cutten is een term die vaak wordt gebruikt in de fitnesswereld om te verwijzen naar het proces van het verminderen van lichaamsvet en het behouden van spiermassa. Het doel van cutten is om een slanker en meer gedefinieerd lichaam te bereiken.

Cutten is in feite een dieetplan dat gericht is op het verlagen van de calorie-inname en het verhogen van de hoeveelheid lichaamsbeweging om de vetverbranding te stimuleren. Het is belangrijk op te merken dat het doel van cutten niet is om gewicht te verliezen, maar om lichaamsvet te verminderen terwijl spiermassa behouden blijft.

Het cutten proces begint met het bepalen van het dagelijkse calorieverbruik van een individu. Dit kan worden berekend door de basale metabolische snelheid (BMR) te berekenen, wat de hoeveelheid calorieën is die het lichaam nodig heeft om in rust te blijven, en vervolgens te vermenigvuldigen met een activiteit factor om het totale dagelijkse calorieverbruik te bepalen. Om lichaamsvet te verminderen, is het belangrijk om een calorietekort te creëren door minder calorieën te consumeren dan het dagelijkse calorieverbruik.

Naast het creëren van een calorietekort, is het ook belangrijk om de juiste voedingsmiddelen te kiezen om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende voedingsstoffen krijgt om spiermassa te behouden. Het is aan te raden om voedingsmiddelen te eten met een hoog eiwitgehalte, zoals kip, vis en mager rundvlees, evenals complexe koolhydraten zoals volkorenbrood en bruine rijst. Het is ook belangrijk om gezonde vetten te consumeren, zoals avocado's, noten en zaden.

In combinatie met een gezond dieet, kan regelmatige lichaamsbeweging ook helpen bij het verminderen van lichaamsvet en het behouden van spiermassa tijdens het cutten. Het wordt aanbevolen om een combinatie van cardiovasculaire oefeningen en krachttraining te doen om het beste resultaat te behalen.

Het afval proces vereist discipline en consistentie, en het kan enige tijd duren voordat de gewenste resultaten worden bereikt. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en om geduldig te zijn tijdens het proces. Door het volgen van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging, kunnen individuen hun lichaamsvet verminderen en een slanker en meer gedefinieerd lichaam bereiken.