Wat is het Keto dieet?

17 november 2023

Het ketogeen dieet, ook wel bekend als het keto dieet, is een dieet waarbij de inname van koolhydraten beperkt wordt en de consumptie van vetten wordt verhoogd. Het doel van het keto dieet is om het lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij het lichaam vetten als brandstof gebruikt in plaats van koolhydraten.

Het keto dieet is ontwikkeld als een therapeutisch dieet voor de behandeling van epilepsie bij kinderen. De ketonen die in het lichaam worden geproduceerd tijdens ketose worden verondersteld de symptomen van epilepsie te verminderen. Sindsdien heeft het keto dieet aan populariteit gewonnen als een manier om gewicht te verliezen en om de gezondheid te verbeteren.

Bij het keto dieet wordt ongeveer 70-80% van de dagelijkse calorieën uit vetten gehaald, 10-20% uit eiwitten en slechts 5-10% uit koolhydraten. Dit betekent dat voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst, aardappelen en suikerhoudende producten beperkt worden. In plaats daarvan worden voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, noten, zaden, groene bladgroenten en gezonde vetten zoals avocado's en olijfolie, aanbevolen.

Het keto dieet kan helpen bij gewichtsverlies doordat het lichaam vetten gebruikt als energiebron, in plaats van koolhydraten. Dit kan leiden tot een vermindering van de opgeslagen lichaamsvetten. Echter heeft dit verlies van gewicht simpelweg te maken met een calorietekort. Je eet minder calorieën dan dat je verbruikt. Bovendien kan het keto dieet helpen bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel en de vermindering van ontstekingen in het lichaam.

Er zijn echter ook mogelijke nadelen aan het keto dieet. Het kan leiden tot een tekort aan vezels, vitamines en mineralen als gevolg van de beperkingen op bepaalde voedingsmiddelen. Bovendien kan het voor sommige mensen moeilijk zijn om het dieet vol te houden vanwege de beperkingen op voedingsmiddelen en de strikte richtlijnen.

Het is belangrijk om vooraf met een arts of diëtist te praten voordat je begint met een keto dieet, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of medicatie gebruikt. Het keto dieet kan gunstig zijn voor sommige mensen, maar het is niet geschikt voor iedereen.