Wat is If It Fits Your Macros?

17 november 2023

If It Fits Your Macros (IIFYM) is een populaire benadering van voeding die zich richt op de inname van macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) om de lichaamssamenstelling te optimaliseren. Het idee achter IIFYM is dat als je je macro-inname in balans houdt, het niet uitmaakt wat je eet, zolang het maar binnen je calorie- en macrodoelen past.

Om IIFYM te volgen, moet je eerst je dagelijkse caloriebehoefte bepalen op basis van je leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en activiteitsniveau. Vervolgens stel je je macrodoelen in op basis van je doelen voor lichaamssamenstelling. Bijvoorbeeld, als je wilt afvallen, zou je een hoger eiwitgehalte en een lagere koolhydraten- en vetinname kunnen hebben.

Met deze macrodoelen kun je voedingsmiddelen kiezen die binnen je dagelijkse calorie- en macro-inname passen. Dit betekent dat er ruimte is voor "ongezonde" voedingsmiddelen, zoals snoep of fastfood, zolang ze maar binnen je macrodoelen passen. Dit is waar de term "flexibele diëten" vandaan komt.

Hoewel IIFYM een flexibele benadering van voeding kan zijn, is het nog steeds belangrijk om gezonde keuzes te maken en voldoende micronutriënten (vitaminen en mineralen) binnen te krijgen. Het is ook belangrijk om je macro-inname aan te passen aan je veranderende doelen en activiteitsniveau.

IIFYM is niet voor iedereen geschikt. Het kan vooral nuttig zijn voor mensen die zich richten op lichaamssamenstelling en al een goed begrip hebben van voeding en calorie-inname. Het kan minder nuttig zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen of mensen die meer structuur nodig hebben bij het kiezen van voedingsmiddelen.