Geen gym? geen probleem! Hier zijn alternatieve sportideeën
16 maart 2023 

Geen gym? geen probleem! Hier zijn alternatieve sportideeën

Als je al bekend bent met DailyWins, zal je vast gemerkt hebben dat fitness een veelvoorkomende sport is binnen de scene. Wij zijn niet de enigen, steeds meer mensen lijken de sportschool te vinden. Alleen niet iedereen vindt de sportschool fijn. Misschien vind je het wel te druk, te saai, te duur, te ver, of kan je niet tijdens de openingstijden van de sportschool. Wat het ook is, als jij niet graag in de sportschool staat, is dit ook niet iets wat je moet forceren (al raad ik wel aan om het eerst één à twee maand te proberen). DailyWins gaat namelijk om het idee jou een gezonde levensstijl te geven. Daarvoor is het noodzakelijk dat jij gemotiveerd blijft.

Een belangrijk onderdeel van gemotiveerd blijven zit in datgene doen wat jij leuk vindt. “logisch” zal je waarschijnlijk denken, maar je zou er versteld van staan hoeveel mensen iets doen waar ze geen plezier aan beleven. Op zich is dit niet erg, het proberen van iets nieuws is al een geweldige stap in het ontwikkelen van een lifestyle! Maar vergeet niet dat er meer is dan alleen de sportschool. Hieronder heb ik een korte lijst samengesteld van alternatieve sportideeën. Sommigen zullen misschien wat meer weg hebben van een sportschool dan anderen, maar in de uitleg zal duidelijk worden waarom een sport in het lijstje staat.

Calisthenics:

Calisthenics is een vorm van fitness die vooral buiten beoefend wordt. Met deze stijl van trainen ben jij nog steeds bezig met krachttraining, maar dit doe je uitsluitend met je eigen lichaam. Halters en sportschool apparaten komen hier niet aan te pas. Wel kan je (naarmate je gevorderd bent) meer gewicht aandoen in de vorm van een vest. Voorbeelden van bewegingen die je veel calisthenics atleten ziet doen zijn handstand, muscle up, planche, ring flyes. Dit zijn wel de al wat lastigere bewegingen, het is raadzaam eerst de basis body weight bewegingen goed onder de knie te krijgen (pull-ups, push-ups, sit-ups).

Calisthenics lijkt een beetje op de sportschool in de zin dat het een vorm van krachttraining is. Echter is het enige gewicht waar je mee werkt jouw eigen lichaam. Omdat het veel buiten wordt gedaan, zal je afhankelijk zijn van de omgeving (speeltuin of park in de buurt) en het weer. Het grote voordeel is dat het gratis is (op misschien wat equipment na, die je eenmalig hoeft aan te schaffen). Ook kan het als fijner worden ervaren om buiten bezig te zijn, in plaats van tussen al het staal in de sportschool.

Crossfit:

Ook deze vorm van sport lijkt veel op wat je in een reguliere gym hebt. Hier is het grote verschil dat je niet volgens een vast schema werkt, maar iedere dag een andere “Workout of the Day” hebt (WoD). Wat hier leuk aan is, is dat het nooit het zelfde is (al bestaan er wel standaard WoD’s  waarin je progressie kan meten). Veel Crossfitters halen ook kracht uit de community die een sterke rol speelt. Iedereen helpt elkaar, en moedigt degene die nog bezig zijn hard aan! Zelf heb ik deze tak van de fitness ook een tijdje beoefend en ik kan er alleen maar met een lach op terugkijken. Iedere jaar zijn in Amerika de “Crossfit games”. De Winnaars (één man en één vrouw) van dit kampioenschap mogen zichzelf “de fitsten der aarde” noemen.

Calisthenics en Crossfit zijn twee takken van sport die nog wel veel op het reguliere sportschool idee lijken. Mochten deze alternatieven ook niks voor jou zijn, dan zijn er nog meer ideeën om uit te proberen die minder weghebben van een sportschool.

Dansen:

Ook dansen is een goeie manier om actief te blijven. Daarnaast is dit ook een mooie manier om jezelf tot expressie te brengen. Binnen het dansen zijn er veel verschillende mogelijkheden. Denk aan: ballet, stijldansen (ballroom en Latijns-Amerikaans), breakdance, hip hop, of paaldansen (niet de seksuele variant). Dansen zal je niet gespierd maken, maar het zorgt er wel voor dat jij in beweging blijft en dus calorieën verbrandt.  Ook is het een prima manier om in vorm te blijven. Sommige mensen denken dat je met zijn tweeën moet zijn om te kunnen beginnen met dansen, maar niets is minder waar. Bij bijna elke dansschool kan je ook als single terecht (wie weet een leuke manier om iemand tegen te komen).

Vecht-/zelfverdedigingssporten:

Een manier van sporten die je ook nog eens handige technieken voor verdediging bijbrengt? Dat is ook een goeie en functionele manier om in beweging te blijven! Bij het horen van het woord “vechtsporten” denk je misschien direct aan gebroken botten en bloedneuzen. Dit is lang niet altijd het geval. Niet elke vechtsport is MMA. Je kan ook aan judo of krav maga doen. Hier komen nog wel matten bij kijken waar je op terecht kan komen, maar als je tegen een klein stootje kan (je hoeft geen klappen/stoten in je gezicht te incasseren), is dit wellicht een optie om je agressie en energie in kwijt te kunnen.

Over de schrijver