Eet dit voor meer spiermassa
10 oktober 2023 

Eet dit voor meer spiermassa

Bulken, de KEY tot spiergroei. Maar om de gewenste resultaten te behalen, moet je niet alleen ijzer tillen in de sportschool… Je moet ook letten op wat je in je lichaam stopt. En dat is waar macronutriënten in beeld komen. In deze blog duiken we dieper in op het belang van koolhydraten, vetten en eiwitten tijdens het bulken. De meeste mensen zijn bekend met deze termen en weten wat ze inhouden, daarom geven we op het einde nog een tip mee in de verdeling van deze macronutriënten. 

De Bouwstenen van Spiergroei

Stel jezelf voor als een architect die een gebouw wil bouwen. Om dat te doen, heb je de juiste materialen nodig: bakstenen, cement en staal. In het lichaam zijn koolhydraten, vetten en eiwitten onze equivalente bouwstenen voor spiergroei.

Koolhydraten: De Energierijke Brandstof

Koolhydraten zijn als de brandstof voor je spieren. Ze voorzien je lichaam van glucose, dat wordt omgezet in energie om die zware gewichten te tillen. Tijdens het bulken zijn koolhydraten je beste vriend. Ze helpen je om de energie te leveren die nodig is voor intense trainingssessies en herstel achteraf. Bovendien stimuleren ze de afgifte van insuline, wat de opname van voedingsstoffen door je spieren verbetert. Na een intensieve workout hebben je spieren behoefte aan herstel. Koolhydraten spelen hier een sleutelrol, omdat ze helpen bij het aanvullen van de uitgeputte glycogeenvoorraden in je spieren. Dit is cruciaal om vermoeidheid te verminderen en je spieren te laten herstellen, zodat ze sterker en groter kunnen worden.

Tip: Kies voor complexe koolhydraten zoals volkoren granen, bruine rijst en zoete aardappelen voor langdurige energie.

Vetten: Essentieel voor Hormoonproductie

Vetten hebben soms een slechte reputatie, maar ze zijn van cruciaal belang voor je gezondheid en spiergroei. Vetten zijn de bouwstenen voor hormonen, en hormonen zijn de regisseurs van je lichaam. Testosteron, bijvoorbeeld, is een hormoon dat van bijzonder belang is voor spieropbouw. Vetten zijn cruciaal voor de synthese van testosteron en andere anabole hormonen. Een adequaat niveau van deze hormonen in je lichaam is van vitaal belang om spiergroei te stimuleren en optimaal te presteren in de sportschool. Vetten zijn onmisbaar voor de opname van vetoplosbare vitaminen, zoals vitamine A, D, E en K. Deze vitamines spelen verschillende belangrijke rollen in je lichaam, waaronder het bevorderen van een gezonde huid, het versterken van je botten, het ondersteunen van het immuunsysteem en het reguleren van bloedstolling. Als je onvoldoende vetten in je dieet hebt, kan dit leiden tot een verminderde opname van deze vitamines, wat nadelig kan zijn voor je gezondheid.

Tip: Kies gezonde vetbronnen zoals avocado's, noten, zalm en olijfolie.

 Eiwitten: De Bouwstenen zelf

Eiwitten zijn letterlijk de bouwstenen van spieren. Eiwitten zijn samengesteld uit aminozuren, de fundamenten van alle eiwitten in je lichaam. Na een intensieve trainingssessie ontstaan er microscopisch kleine scheurtjes in je spierweefsel. Eiwitten komen dan in actie doordat je lichaam deze aminozuren gebruikt om deze scheurtjes te herstellen en te versterken. Dit proces staat bekend als spiereiwitsynthese, en het is wat uiteindelijk leidt tot spiergroei en verbeterde kracht. Eiwitten hebben ook een hoger thermisch effect dan koolhydraten en vetten, wat betekent dat je lichaam meer energie (calorieën) verbrandt om eiwitten te verteren en te verwerken. Dit kan bijdragen aan een verhoogde stofwisseling en kan gunstig zijn als je probeert aan te komen in spiermassa terwijl je tegelijkertijd lichaamsvet beperkt.

Tip: Kies voor mager vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten, eieren en plantaardige eiwitbronnen zoals bonen en tofu zijn uitstekende eiwitbronnen.

De Balans Vinden

Bulken draait om het vinden van de juiste balans tussen deze drie macronutriënten. Het exacte aantal calorieën en de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten kunnen variëren afhankelijk van je doelen. Toch zou ik de meeste mensen adviseren om voornamelijk je koolhydraten omhoog te schroeven. Overconsumptie aan koolhydraten zal uiteindelijk leiden tot een verhoogde glycogeenopslag. Deze glycogeen wordt na een tijdje omgezet in vet. Wat betekent dit dus? Deze extra glycogeen opslag kun je nog gebruiken als energie tijdens trainingen wat ervoor kan zorgen dat je het niet als vet opslaat. Overconsumptie aan vetten zal meteen worden opgeslagen als lichaamsvet.

Een goede richtlijn is als volgt:

- 1.8g/kg -> Eiwitten

- 20/30% van je totale calorieën -> Vetten

- De rest -> Koolhydraten

 Conclusie

Het belang van koolhydraten, vetten en eiwitten tijdens het bulken kan niet genoeg benadrukt worden. Ze zijn de drie musketiers die je zullen helpen om je spiergroei naar een hoger niveau te tillen. Zorg ervoor dat je voeding rijk is aan deze macronutriënten en je zult merken dat je niet alleen sterker wordt in de sportschool, maar ook spieren opbouwt. Het lichaam is jouw constructieproject, en met de juiste bouwstenen kun je een indrukwekkend resultaat bereiken.


Over de schrijver