Hoe meet ik mijn Fitnessprogressie?

17 november 2023

Het meten van je fitnessprogressie is een belangrijk onderdeel van je fitnessreis. Het geeft je inzicht in hoever je bent gekomen en waar je nog aan moet werken. Hier zijn enkele manieren om je fitnessprogressie te meten:

  1. Meet je gewicht en lichaamssamenstelling: Gewicht is een van de gemakkelijkste dingen om te meten, maar het geeft geen volledig beeld van je lichaamssamenstelling. Daarom is het belangrijk om ook je lichaamssamenstelling te meten, zoals je vetpercentage, spiermassa en botdichtheid. Dit kan worden gedaan met behulp van verschillende methoden, zoals huidplooimetingen, bio-elektrische impedantieanalyse (BIA) of DEXA-scans.

  2. Meet je omtrek: Je kan ook de omtrek van bepaalde lichaamsdelen zoals je buik en armen meten. Dit kan je dan structureel bijhouden en bekijken of je progressie maakt.

  3. Meet je conditie: Je conditie meten kan ook een goede manier zijn om je fitnessprogressie bij te houden. Je kunt je hartslag, bloeddruk, VO2max of je tijd meten om een bepaalde afstand af te leggen, zoals een mijl of 5 km.

  4. Houd een trainingslogboek bij: Het bijhouden van een trainingslogboek kan je helpen je vooruitgang bij te houden en eventuele problemen op te sporen. Schrijf op wat voor soort oefeningen je doet, hoeveel gewicht je gebruikt, hoeveel herhalingen je doet en hoe je je voelt tijdens en na de training.

  5. Fotografeer jezelf: Foto's maken van jezelf kan je helpen om veranderingen in je lichaamssamenstelling te zien. Maak foto's van de voorkant, zijkant en achterkant van je lichaam en vergelijk ze na verloop van tijd om te zien hoe je lichaam verandert.

Het bijhouden van je fitnessprogressie kan je helpen gemotiveerd te blijven en je doelen te bereiken. Kies een methode die voor jou werkt en blijf je voortgang bijhouden om je vooruitgang te meten en je te helpen je doelen te bereiken.