Wat zijn Supersets?

17 november 2023

Supersets zijn een populaire trainingsmethode die vaak wordt gebruikt in krachttraining om de intensiteit van de training te verhogen en de trainingstijd te verkorten. Het houdt in dat twee oefeningen direct na elkaar worden uitgevoerd, zonder rustperiode tussen de twee oefeningen.

Er zijn verschillende soorten supersets, waaronder agonist-supersets, antagonist-supersets en compound-supersets. Agonist-supersets richten zich op dezelfde spiergroep, terwijl antagonist-supersets zich richten op tegengestelde spiergroepen. Compound-supersets richten zich op verschillende spiergroepen die nodig zijn voor een bepaalde beweging of activiteit.

Het idee achter supersets is dat de spieren harder moeten werken en meer vermoeid raken door de opeenvolgende uitvoering van de oefeningen zonder rustpauze. Dit kan helpen om de spierkracht, spieruithoudingsvermogen en spiermassa te vergroten, evenals het verbeteren van de cardiovasculaire conditie.

Supersets zijn ook een handige manier om de trainingstijd te verkorten en het aantal oefeningen dat in een trainingssessie kan worden opgenomen te vergroten. Hierdoor is het mogelijk om meerdere spiergroepen te trainen en de trainingsintensiteit te verhogen in een kortere tijd.

Als je besluit om supersets op te nemen in je training, is het belangrijk om de oefeningen zorgvuldig te selecteren en ervoor te zorgen dat de juiste techniek wordt gebruikt om blessures te voorkomen. Het is ook belangrijk om voldoende te rusten tussen de trainingssessies om de spieren de tijd te geven om te herstellen en te groeien.