Wat is Progressive Overload?

17 november 2023

Progressive overload is een belangrijk trainingsprincipe waarbij de belasting op het lichaam geleidelijk wordt verhoogd om de spieren en het lichaam te stimuleren zich aan te passen en sterker te worden. In dit kennisbank artikel duiken we dieper in het concept van progressive overload, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt toepassen in je trainingsroutine.

Progressive Overload: Het Fundament van Training

Progressive overload is het fundament van elke effectieve trainingsroutine. Het principe is gebaseerd op het idee dat om voortdurende verbetering en groei te realiseren, je de belasting op je spieren geleidelijk moet verhogen. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt, zoals door het gewicht dat je tilt te verhogen, het aantal herhalingen of sets te verhogen, of de trainingsintensiteit te verhogen.

Waarom is Progressive Overload Belangrijk?

Het lichaam is van nature geneigd zich aan te passen aan de eisen die eraan worden gesteld. Wanneer je een nieuwe trainingsroutine start, ervaart je lichaam een nieuwe stressor en reageert het door sterker en efficiënter te worden. Na verloop van tijd raakt je lichaam echter gewend aan de belasting en stopt het met zich verder aan te passen. Om voortdurende vooruitgang en groei te garanderen, moet je de belasting geleidelijk verhogen om je lichaam te stimuleren zich verder aan te passen.

Hoe Pas je Progressive Overload Toe?

Er zijn verschillende manieren om progressive overload toe te passen in je trainingsroutine. Hier zijn enkele strategieën:

  1. Verhoog het gewicht: Dit is de meest voor de hand liggende aanpak. Door het gewicht dat je tilt te verhogen, verhoog je de belasting op je spieren en dwing je ze om harder te werken en sterker te worden.

  2. Verhoog het aantal herhalingen: Door het aantal herhalingen per set te verhogen, verhoog je de totale trainingsvolume en stimuleer je spiergroei.

  3. Verhoog het aantal sets: Een andere manier om het trainingsvolume te verhogen, is door het aantal sets per oefening te verhogen. Dit zorgt voor extra belasting op je spieren en bevordert aanpassing en groei.

  4. Verminder de rusttijd tussen sets: Door de rusttijd tussen sets te verkorten, vergroot je de trainingsintensiteit en stimuleer je je lichaam om sneller te herstellen en zich aan te passen.

  5. Verbeter de techniek: Door je techniek te verbeteren, zorg je ervoor dat je spieren effectiever en efficiënter werken. Dit kan leiden tot een grotere belasting en een snellere progressie.

Conclusie

Progressive overload is een essentieel trainingsprincipe dat ervoor zorgt dat je voortdurend vooruitgang boekt en je fitnessdoelen behaalt. Door geleidelijk de belasting op je lichaam te verhogen, stimuleer je je spieren om zich aan te passen en sterker te worden. Pas een of meer van de genoemde strategieën toe in je trainingsroutine om een effectieve en duurzame progressie te garanderen. Vergeet niet om altijd naar je lichaam te luisteren en je trainingsprogramma aan te passen op basis van je individuele behoeften en doelen.