Krachttraining voor beginners!

17 november 2023

Krachttraining is een geweldige manier om je fysieke gezondheid te verbeteren, spieren op te bouwen en je levenskwaliteit te verhogen. Als beginner kan het echter ontmoedigend zijn om te weten waar te beginnen. In dit artikel bespreken we de basisprincipes van krachttraining voor beginners, inclusief oefeningen, trainingsprogramma's en tips voor succes.

Wat is krachttraining?

Krachttraining, ook wel bekend als weerstandstraining, omvat het uitvoeren van oefeningen die je spieren laten werken tegen een externe weerstand, zoals gewichten, elastische banden of je eigen lichaamsgewicht. Dit type training helpt bij het opbouwen van spiermassa, het verbeteren van de spierkracht, en het versterken van de botten en pezen.

Voordelen van krachttraining

Krachttraining biedt een breed scala aan voordelen, waaronder:

 1. Verbeterde spiermassa en kracht

 2. Verhoogde botdichtheid

 3. Verbeterde lichaamshouding

 4. Verlaagd risico op blessures

 5. Verhoogd metabolisme

 6. Verbeterde zelfvertrouwen en mentale gezondheid

Basisprincipes van krachttraining voor beginners

1. Begin met een warming-up

Voordat je begint met krachttraining, is het belangrijk om je lichaam voor te bereiden met een warming-up. Dit kan bestaan uit lichte cardio, zoals joggen of springtouwen, gevolgd door dynamische stretchoefeningen om je spieren op te warmen en je gewrichten te mobiliseren.

2. Leer de basisoefeningen

Begin met het leren van de fundamentele oefeningen die de belangrijkste spiergroepen in je lichaam aanspreken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Squats: Beenspieren en billen

 • Deadlifts: Onderrug, billen en beenspieren

 • Bankdrukken: Borst, schouders en triceps

 • Pull-ups/lat pulldowns: Rug en biceps

 • Shoulder press: Schouders en triceps

3. Kies een trainingsprogramma

Als beginner is het belangrijk om een trainingsprogramma te kiezen dat rekening houdt met je ervaringsniveau en doelen. Je kunt het beste beginnen met een full-body schema. Deze doe je dan 3 keer in de week met een laag trainingsvolume per dag. Zo kun je in het begin vaak de oefeningen herhalen zodat je de techniek goed aanleert.

4. Zorg voor de juiste techniek

Het hanteren van de juiste techniek tijdens krachttraining is cruciaal om blessures te voorkomen en de effectiviteit van je training te maximaliseren. Overweeg om te investeren in een sessie met een personal trainer of het bekijken van onlinevideo’s om ervoor te zorgen dat je de oefeningen correct uitvoert. In de DailyWins community bieden we wekelijks exclusieve video’s en leren we jou meer over training en voeding. Meld je aan via dailywins.nl/community.