Wat is het “if it fits your macros” dieet?
16 maart 2023 

Wat is het “if it fits your macros” dieet?

If it fits your macros, of IIFYM, is een dieet of levenswijze die steeds populairder wordt. Wat is het nu precies? En zou jij het ook moeten volgen? In deze blog post leg ik je alles uit wat jij moet weten over dit dieet en laat ik je zien hoe je hier zelf aan kunt beginnen.

Veel mensen zien IIFYM niet zo zeer als een dieet maar meer als een leefwijze. Jij mag natuurlijk zelf bepalen wat jij van IIFYM vindt, een dieet of levenswijze. In deze blog noem ik het een dieet.

Wat is het IIFYM dieet?

Het idee van if it fits your macros is, dat je geen restricties hebt in je voedingskeuzes. Je kan dus technisch gezien alles eten wat je wilt én je doel bereiken, of dit nu afvallen is of juist aankomen.

Ja, je leest het goed. Het is dus zo dat je pizza kunt eten terwijl je aan het afvallen bent. De vrijheid is ook precies waarom dit dieet zo populair is.

Het is een compleet andere aanpak dan de meeste populaire diëten, deze zijn over het algemeen gebaseerd op het beperken van bepaalde voeding of macros. Een voorbeeld is het keto dieet waar je koolhydraten beperkt, of het vetarme dieet waar je natuurlijk de inname van vet beperkt.

Het doel is om je vastgestelde macros per dag op te vullen, dit zijn de eiwitten, koolhydraten en vetten. Hoe je deze invult mag je zelf bepalen zolang je binnen de vastgestelde macros blijft.

Dit houd je bij door je voeding te wegen op een keukenweegschaal en vervolgens te registreren in een app. Er zijn verschilllende apps die je hiervoor kunt gebruiken. Daarnaast kan je het ook opschrijven en uitrekenen, het is maar net wat je zelf prettiger vindt.

Hoe weet je hoeveel je moet eten?

Een van de lastigste punten van het if it fits your macros dieet is weten hoeveel je moet eten. We hebben een online calculator die jij kan gebruiken om uit te rekenen hoeveel jij precies nodig hebt.

Dit is een goed beginpunt, wanneer je begint met deze calorieën en macros kijk je hoe het gaat. Soms zit je in een keer goed, maar het kan ook zijn dat je zelf nog een paar aanpassingen moet maken.

Als je wilt afvallen zorg je dat je minder eet dan je onderhouds-calorieën. Een goed beginpunt is om er 200-500 calorieën lager te gaan zitten, je kunt verder gaan zakken als het afvallen begint te vertragen.

Als je juist wilt aankomen ga je er boven zitten, ook hier kan je beginnen met 200-500 calorieën.

Macro verhouding

Een ander belangrijk punt bij IIFYM is je verhouding van macros, je vetten, koolhydraten en eiwitten. Dit is het tweede lastige aspect dat goed moet zijn om het dieet te laten werken.

Welke verhouding goed is ligt aan jouw levenswijze, als je veel aan duursport doet moeten je koolhydraten omhoog, als je aan gewichtheffen doet moeten je eiwitten omhoog. Bij het afvallen is het ook belangrijk om genoeg eiwitten te eten om spierafbraak te voorkomen.

80/20 regel

De 80/20 regel is een regel die veel mensen volgen wanneer ze ook het if it fits your macros dieet volgen. Dit staat voor 80% gezonde voeding en de andere 20% kan je opvullen met minder gezonde voeding.

Zo zorg je ervoor dat je genoeg vitamines, mineralen en vezels binnen krijgt om een gezond leven te lijden.

Natuurlijk kan je deze regel ook zelf een beetje aanpassen, zo gebruiken mensen die al langere tijd aan het cutten zijn vaak 90/10 om het makkelijker te maken om vol te zitten. Je kan ook gaan voor 70/30 als je in een bulk zit, zo kan je van alles eten en ook je doel bereiken.

De voor- en nadelen van IIFYM

IIFYM kan om verschillende redenen een geweldig dieet zijn. Maar de belangrijkste reden voor velen is dat je vrij bent in jouw voedingskeuzes, je hoeft niet de hele dag ‘clean’ te eten. Je kan dus ook lean worden zonder kip, rijst en broccoli.

Door dit dieet krijg je veel meer vrijheid, je kan uit eten gaan of af en toe wat gaan drinken. Zolang je het goed bijhoudt is eigenlijk alles wel mogelijk.

Het klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, een dieet waar je alles kan eten wat je wilt terwijl je nog steeds kan afvallen. Maar er zitten helaas ook wat nadelen aan het volgen van if it fits your macros.

Het volgen van het if it fits your macros dieet kan veel werk zijn. Je moet telkens het eten wegen, bijhouden en uitrekenen hoeveel je nog kan en mag eten.

Een ander nadeel is, is dat het makkelijker wordt om niet meer gezond te eten, wat natuurlijk wel erg belangrijk is voor je lichaam. Als je de 80/20 regel volgt heb je dit probleem meteen verholpen!

Over de schrijver