Wees bewust van wat je eet

In onze hectische wereld lijken we vaak gehaast te zijn, zelfs tijdens het eten. Je schrokt snel een maaltijd naar binnen zonder er echt van te genieten, en dit kan negatieve gevolgen hebben voor je gewicht en je gezondheid.

Gelukkig is hier een oplossing: Mindful eating oftewel bewust eten.

In deze blog zal jij ontdekken wat mindful eating is, hoe het kan bijdragen aan gewichtsverlies, in shape komen en fit worden en hoe je dit kan toepassen in het dagelijks leven.

Wat is mindful eating oftewel bewust eten?

 Bewust eten is een praktijk die draait om het bewust aandacht besteden aan het eten en ervaren van elke hap. Het gaat erom dat je volledig bewust bent van je voedselkeuze, smaken, texturen en verzadigingssignalen, zonder afgeleid te worden door externe factoren zoals televisie, telefoon of werk.

 Het grootste gedeelte van de personen zullen hun maaltijd eten tijdens het kijken van televisie of tijdens het doorwerken. Maar geniet je er dan ook echt van? Je doet dit op de automatische piloot waardoor het verzadigingssignaal later of zelfs niet zal komen.

De voordelen van mindful eating.

 Bewust eten brengt talloze voordelen met zich mee, niet alleen voor je gewichtsverliesdoelen, maar ook voor je algemene welzijn. Door bewust te eten, kun je:

 1. Een betere relatie met voedsel ontwikkelen en emotioneel eten verminderen.
 2. Eten met meer genot en tevredenheid, waardoor je minder geneigd bent om te veel te eten.
 3. Eetbuien voorkomen door de signalen van honger en verzadiging nauwlettend in de gaten te houden.
 4. Meer bewustwording creëren van de voedingswaarde van voedsel en gezondere keuzes maken.
 5. Een langzamer eettempo aannemen, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing en een betere spijsvertering.

 Maar hoe pas je dit nu toe?

 Om mindful eating in je dagelijks leven toe te passen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Neem de tijd om te zitten en te genieten van je maaltijden. Vermijd afleidingen en concentreer je volledig op je voedsel.
 2. Eet langzaam en kauw grondig. Neem kleine happen en neem de tijd om de smaak en textuur van het voedsel te waarderen.
 3. Luister naar je lichaam en wees bewust van honger- en verzadigingssignalen. Stop met eten wanneer je je voldaan voelt, zelfs als er nog voedsel op je bord ligt.
 4. Wees je bewust van je emoties en gevoelens rondom eten. Vraag jezelf af of je uit echte honger eet of dat er andere factoren meespelen, zoals stress, verveling of verdriet.
 5. Oordeel niet over jezelf of je voedselkeuzes. Wees vriendelijk en begripvol naar jezelf.

Praktische tips voor mindful eating

Om je op weg te helpen met mindful eating, hebben wij enkele praktische tips onder elkaar gezet die je meteen kan toepassen:

 1. Plan maaltijden en snacks op voorhand, zodat je bewustere keuzes kunt maken en minder snel geneigd bent om naar ongezonde opties te grijpen.
 2. Maak gebruik van al je zintuigen bij het eten. Kijk naar de kleuren en texturen van je voedsel, ruik de aroma’s en proef de smaken bewust.
 3. Eet met aandacht en vermijd multitasking tijdens de maaltijd. Zet je telefoon op stil en neem de tijd om te ontspannen als je eet.
 4. Houd een eetdagboek bij of gebruik hiervoor een app. Dit zal de bewustwording vergroten en helpt jou met het herkennen van patronen.

Conclusie

Mindful eating is een krachtige tool die je kan helpen om gewicht te verliezen, in shape te komen en dus om fitter te worden dan dat jij nu bent, terwijl je t egelijkertijd geniet van je maaltijden en een gezonde relatie met voedsel ontwikkelt. Door beweust aandacht te besteden aan wat en hoe je eet, kun je een positieve verandering teweegbrengen in je eetgewoonten en je algehele welzijn.

Over de schrijver